Sta jij al klaar om te oogsten?

Help mee als vrijwilliger - Vrijwilligers De Groentedeler

Sluit je aan als vrijwilliger van Stichting De Groentedeler!

Het nieuwe seizoen is begonnen bij Zelfoogsttuin Bij Mei. Dit betekent dat de vrijwilligers van De Groentedeler alweer in de startblokken staan om over een maand of twee de eerste groenten te kunnen oogsten. Om groen-te-delen met alle klanten van De Voedselbank in Leiden. Help jij een handje mee? We beginnen half mei!

 

Een nieuw seizoen met een nog grotere ambitie

Afgelopen jaar werden er maar liefst 8.000 porties verse groenten geoogst door onze vrijwilligers. Een aantal waar de klanten van Voedselbank Leiden heel erg blij mee zijn. Dit jaar is de ambitie zelfs nog groter. Het streven is om maar liefst 10.000 porties verse groenten aan te kunnen bieden aan de ruim 600 huishoudens die van Voedselbank Leiden afhankelijk zijn.

Mariska Verhulst, eigenaresse van Zelfoogsttuin Bij Mei, waar deze groenten geteeld worden, is erg enthousiast over dit streven. “Vaak zijn verse biologische groenten voornamelijk toegankelijk voor mensen die voldoende te besteden hebben. Wat ik zelf heel mooi vind aan de samenwerking met De Groentedeler is dat juist deze groenten nu ook terechtkomen bij de mensen die zich verse biologische voeding, of überhaupt verse groenten, niet kunnen veroorloven.” vertelt zij.

 

Een grote variëteit aan voedingsstoffen

Ieder jaar worden er zo’n 40 tot 50 verschillende gewassen geplant en geoogst. In een variatie van bekende en minder bekende groenten, is het iedere week weer een verrassing voor de vrijwilligers van De Groentedeler wat ze oogsten. Zo wordt er dit jaar bijvoorbeeld wortelpeterselie geplant, waarvan de smaak doet denken aan pastinaak, knolselderij en peterselie. Zo leren we ieder seizoen nieuwe soorten leren kennen.

Ook bij De Voedselbank zijn de klanten al nieuwsgierig. Zij kijken uit naar de verse producten die het seizoen hen te bieden heeft. Groenten die zij niet altijd kennen, maar waar zij met veel plezier van proeven.

Inmiddels is het eerste plantgoed door Mariska opgehaald, is de grond voorbereid en wordt er actief gezaaid. Laat het mooie weer maar komen voor een voorspoedige groei!

 

“Je hebt andere mensen nodig om je idealen te verwezenlijken”

Vrijwilligers Jule Forth
Fotocredits: Jule Forth

Door samen te werken met vrijwilligers ontstaat een nieuwe verbinding, zowel met elkaar als met de aarde en het voedsel dat je eet. Je leert nieuwe mensen en gewassen kennen, helpt de klanten van De Voedselbank, bent heerlijk buiten en maakt je de verschillende oogsttechnieken eigen gedurende het seizoen. Of je nu al jarenlange ervaring hebt of helemaal niet, als vrijwilliger leer je alles wat je moet weten. “Bovendien is het natuurlijk 1000 keer leuker om lekker buiten op de tuin te werken dan naar de sportschool te gaan” zegt Mariska.

Wat onze vrijwilliger Chris Oppenheimer betreft, is het van betekenis zijn voor een ander de grootste motivatie om te helpen. Hij geeft aan dat dit hem eindeloos veel voldoening brengt. Je leest meer over zijn ervaringen als vrijwilliger in het interview dat we met hem hebben gehad.

 

Jouw taken als vrijwilliger

De vrijwilligers van Stichting De Groentedeler komen op dinsdagochtend samen op de tuin. Sommigen zijn er wekelijks, anderen eens in de twee weken, afhankelijk van wat in hun tijdschema mogelijk is.

Tussen 08.30 uur en 11.00 uur worden er groenten geoogst, gewassen, gebundeld en meegegeven aan De Voedselbank. De groenten worden dezelfde dag nog uitgedeeld aan vele dankbare mensen.

Zodra de groenten zijn opgehaald is het tijd voor een gezellig koffiemoment, uiteraard met een lekker koekje erbij. Daarna maken we de groentebedden nog even met elkaar schoon en is het alweer tijd om naar huis te gaan.

“Ik vind het altijd heel bijzonder dat er iedere dinsdag vrijwilligers op de tuin staan om te oogsten voor iemand anders. Er ontstaat een gemeenschap die andere mensen helpt. Er ontstaat betrokkenheid en verbinding. Samen kunnen we een verschil maken voor de mensen die te weinig verse groenten tot hun beschikking hebben” vertelt Mariska.

 

Kom een ochtend meedraaien

Benieuwd of het oogsten van deze groenten iets voor jou is? Kom eens een ochtend meedraaien. Zo ervaar je zelf hoeveel voldoening het oogsten brengt, hoe gezellig het samenzijn met andere vrijwilligers is en hoe je steeds meer leert over het groeiproces van de groenten die je eet.

Stuur een mailtje naar info@degroentedeler.nl en maak kennis met de rest van het team!

 

Beide foto’s zijn gemaakt door Jule Forth