Verbinding en van betekenis zijn voor een ander

In gesprek met vrijwilliger Chris Oppenheimer

Als oudste vrijwilliger zet Chris Oppenheimer zich eens in de twee weken vol enthousiasme in voor De Groentedeler. Met zijn 80 jaar fietst hij elke twee weken heen en weer tussen Leiderdorp en Zoeterwoude om op de tuin te komen werken. Waarom? Vanwege de verbinding met andere mensen, de aarde én de drijfveer om iets voor een ander te kunnen betekenen.

 

Vrijwilliger bij Stichting De Groentedeler

Via een aankondiging bij Ekklesia Leiden, kwam Chris Oppenheimer met Stichting De Groentedeler in aanraking. Hierin werd een oproep gedaan voor vrijwilligers die een bijdrage wilden leveren op de tuin. Chris zag direct een kans om buiten te zijn en met anderen te kunnen werken aan een gemeenschappelijk doel. Hij besloot zich dan ook aan te melden.

Sindsdien werkt hij met veel plezier mee. “Het is heerlijk dat je direct resultaat hebt. Doordat de groenten aan het einde van de ochtend al worden opgehaald, moeten we wel doorwerken. Daarna kunnen we met alle vrijwilligers genieten van een kopje koffie, wat altijd erg gezellig is!”

Soms is het ook lastig werk. Droogte maakt het moeilijk om de harde grond te bewerken, terwijl te veel nattigheid juist zorgt dat de groenten verpieteren.

 

Oog voor de oorsprong van groenten

Voordat Chris Oppenheimer zich als vrijwilliger aansloot, had hij totaal geen ervaring met het werken op een tuin. Het oogsten en wieden heeft hij geleerd onder de deskundige begeleiding van andere vrijwilligers, waardoor hij tegelijkertijd meer zicht kreeg op het groeiproces en de oorsprong van bepaalde groenten.

“Je kunt in de supermarkt kijken, waar allemaal glanzende groenten in de schappen liggen, maar je hebt eigenlijk geen idee waar ze vandaan komen. Hier zie je precies de oorsprong van de groenten, die je oogst in direct contact met de aarde.”

Net als in de supermarkt worden er ook in de zelfoogsttuin wel eens groenten afgekeurd die er niet mooi uit zien. Deze groenten neemt Chris graag mee naar huis, waardoor hij heerlijk vers eet en geregeld nieuwe smaken ontdekt.

 

“Het is idealistisch werk, we doen iets voor een ander”

Hoe lang Chris Oppenheimer de fysieke werkzaamheden bij Stichting De Groentedeler vol zal houden weet hij niet, maar voorlopig voert hij alle werkzaamheden op de tuin nog met veel plezier uit.

“We werken samen aan een doel en dat in een hele gezellige omgeving. Het is fijn om in contact te blijven met elkaar en met Moeder Aarde. Bovendien is de biologische kwekerij iets waar we in de toekomst meer naartoe moeten. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker!

Wij bedanken Chris Oppenheimer graag voor de fantastische bijdrage die hij aan onze stichting levert!

 

Wordt vrijwilliger voor Stichting De Groentedeler

Ben jij enthousiast geworden en wil je komend seizoen ook aan de slag als vrijwilliger? Stuur dan nu een e-mail naar info@degroentedeler.nl!

Heb je weinig tijd, maar wil je toch bijdragen? Lees dan snel verder!