Gezonde voeding voor iedereen!

Stichting De Groentedeler is van mening dat iedereen gezonde en verse voeding verdient. Waar je ook woont en in welk milieu je ook geboren bent, gezonde voeding is een basisrecht. Dit is dan ook onze prioriteit. Een streven waarmee we mensen samenbrengen. Waarmee we verbinden, samenwerken en een steeds groter bewustzijn creëren rond gezonde voeding.

 

 

 class=
 class=

Onze doelstellingen

  • Het promoten en mogelijk maken van de productie van duurzaam en gezond voedsel in de directe omgeving.
  • Het beschikbaar stellen van duurzaam geproduceerde groenten aan hen die daar een tekort aan hebben, zoals klanten van de Voedselbank.
  • Het bevorderen van contacten tussen bewoners van stad en platteland.
 class=

Het ontstaan van Stichting De Groentedeler

Stichting De Groentedeler is ontstaan vanuit een duurzaamheidswerkgroep van de Leidse geloofsgemeenschap Ekklesia. Hier werd het idee geopperd om klanten van de Voedselbank te steunen met verse groenten en dit te combineren met een lokaal initiatief.  

In samenwerking met Mariska Verhulst, eigenaresse van zelfoogsttuin BijMei in Zoeterwoude, werd in 2021 besloten 20 oogstpakketten af te nemen. Genoeg voor 100 porties verse groenten per week. Een team vrijwilligers uit de Leidse geloofsgemeenschap zou de groenten oogsten, waarmee de verbinding tussen stad en land werd gelegd. 

Al snel bleek hoe waardevol deze bijdrage in groenten was. Het duurde dan ook niet lang voor de Voedselbank vroeg om extra ondersteuning in 2022. Sindsdien groeit het aantal porties verse groenten ieder seizoen gestaag, evenals het aantal mensen dat een bijdrage levert aan dit prachtige initiatief. 

 class=

Zaaien, oogsten, delen

Het oogstseizoen op de tuin duurt ongeveer 30 weken. Een periode van hard werken en veel voldoening zodra de eerste groenten uit de grond tevoorschijn komen. Ook de rest van het jaar wordt er veel werk verzet. Zonder te zaaien is er tenslotte geen oogst en zonder donaties is er niet voldoende te delen. Het hele jaar door zijn we dan ook bezig om in samenwerking met BijMei ieder seizoen de beste groenten te kunnen oogsten.  

 class=

Onze vrijwilligers

Stichting De Groentedeler draait volledig op vrijwilligers. Iedere dinsdag komt een team samen op het land van zelfoogsttuin BijMei. Zij verzorgen de gewassen, oogsten de groenten voor de Voedselbank, wassen deze en zetten ze klaar in kisten voor de distributie. In deze tuin maken we het verschil. Verbouwen we op duurzame manier groenten en oogsten we handmatig met de voeten in de klei. Hier vinden mensen verbinding, met elkaar én met de aarde. Met het eten op hun bord.  

 class=

Een blik op de toekomst

Met de groentepakketten die we afnemen werken we toe naar een oogst waardoor de klanten van De Voedselbank gedurende het seizoen kunnen rekenen op alle vier de dagen verse groenten.  

Daarnaast streven we naar een groeiende verbinding en bewustwording van mensen onderling én met de natuur. Samen oogsten, samen delen. Met elkaar kunnen we ervoor zorgen dat dit initiatief zich als een lopend vuurtje door Nederland verspreid. Dat in alle steden wordt gewerkt aan duurzaam geteelde, gezonde voeding en een bewust leven gecombineerd met krachtige verbindingen en samenwerkingen voor de hele samenleving.