Help mee als vrijwilliger bij Stichting de Groentedeler

Ieder jaar zetten wij ons met een team vrijwilligers in om kersverse groenten te oogsten voor de klanten van Voedselbank Leiden. Gedurende het seizoen komen we op dinsdagochtenden samen bij Zelfoogsttuin Bij Mei in Zoeterwoude. Wil je meehelpen? Vul dan onderstaand formulier in!

Help mee als vrijwilliger - Vrijwilligers De Groentedeler

   class=

  Promoot gezonde voeding en duurzaamheid!

  Bewustzijn creëren rond gezonde voeding, donaties stimuleren om jaarlijks honderden mensen te kunnen helpen aan verse groenten en natuurlijk veel plezier beleven, dat is social media management bij Stichting De Groentedeler!

  Wij zijn op zoek naar iemand die ons wil ondersteunen om wekelijks een leuke post te delen. Iemand met affiniteit op het gebied van groen, duurzaamheid en voeding. Iemand met een netwerk in Leiden om zo meer mensen in onze directe omgeving te bereiken. Iemand die af en toe eens langs wil komen op de tuin, bij collectes of op een van onze evenementen om hierover te delen. Samen kunnen we meer. Samen zorgen we ervoor dat iedereen over gezonde voeding beschikt, wat ons betreft een basisrecht.

   class=

  Vrijwilliger bij hét benefiet van het jaar: Verse Blik

  Ook dit jaar organiseert Benefiet Vogels een unieke benefietvoorstelling ten behoeve van Stichting De Groentedeler en jij kunt daarbij helpen! Op 26 en 27 oktober toveren we Theater Ins Blau in Leiden om tot een centrum voor Groente Delers.

  Met voorstellingen die bestaan uit wervelende acts, van muziek en dans tot aerial optredens waar je de adem bij inhoudt, gaan we een prachtig weekend tegemoet. Dit gaat natuurlijk niet vanzelf. We zoeken dan ook vrijwilligers die op deze dagen willen helpen bij het scannen van kaartjes, het bemannen van de bar, het verzorgen van hapjes en drankjes voor alle vrijwillige performers en ga zo maar door.

  Heb jij zin om een bijdrage te leveren en direct te genieten van de show? Meld je dan nu aan!

   class=

  Waardevol vrijwilligerswerk op de tuin

  In de samenwerking op de tuin ontstaan nieuwe verbindingen, zowel met elkaar als met de aarde en het voedsel dat je eet. Je leert nieuwe mensen en gewassen kennen, helpt de klanten van De Voedselbank, bent heerlijk buiten en maakt je de verschillende oogsttechnieken eigen gedurende het seizoen.

  Of je nu al jarenlange ervaring hebt of helemaal niet, als vrijwilliger leer je alles wat je moet weten. “Bovendien is het natuurlijk 1000 keer leuker om lekker buiten op de tuin te werken dan naar de sportschool te gaan” zegt Mariska, eigenaresse van Zelfoogsttuin Bij Mei.

  Een dag op de tuin

  Afhankelijk van de weersomstandigheden kan er vanaf half april, begin mei geoogst worden. Vanaf dat moment oogsten, wassen en portioneren we de groenten met een groep van vier vrijwilligers. Vervolgens zetten we de volledige oogst klaar in kisten, zodat de vrijwilligers van Voedselbank Leiden deze op kunnen halen.

  Help jij mee als vrijwilliger van Stichting De Groentedeler? Hieronder zie je een globale tijdsindeling van onze wekelijkse taken.

  08.30 uur – Tijd om te oogsten!

  De vrijwilligers komen samen en beginnen met de oogst. Tijdens de hele warme zomerdagen komen we vaak iets eerder om de ergste hitte voor te zijn.

  10.30 uur – Voedselbank Leiden haalt de oogst op

  Zodra de grote bus van Voedselbank Leiden verschijnt, helpen we om alle kratten met verse groenten in te laden. Deze zullen dezelfde dag nog worden overgedragen in de dankbare handen van hun klanten.

  10.45 uur – Koffie met alle vrijwilligers

  Zodra de Voedselbank vertrokken is drinken we met alle vrijwilligers en het team van Mariska gezellig een kopje koffie tijdens een welverdiende pauze.

  11.00 uur – Onderhoud van de tuin

  Het onderhoud is minstens zo belangrijk als het oogsten. Na de koffie helpen we dan ook met het schoonhouden van de bedden.

  12.00 uur – Tijd om naar huis te gaan

  Rond 12.00 uur gaan de meeste vrijwilligers naar huis. Sommigen blijven iets langer om de laatste handelingen af te maken, maar het belangrijkste werk is tegen die tijd gedaan.

  Met deze dagindeling werden er in het seizoen van 2023 maar liefst 8.000 porties verse groenten geoogst. Een fantastisch resultaat waar we onze vrijwilligers, Mariska en haar team zeer dankbaar voor zijn!

   class=

  De oogst

  Ieder jaar worden er zo’n 40 tot 50 verschillende gewassen geplant en geoogst. In een variatie van bekende en minder bekende soorten, is het iedere week een verrassing wat we mogen oogsten en welke nieuwe gewassen we leren kennen.

  Ken jij wortelpeterselie bijvoorbeeld al? De smaak van deze groente doet denken aan pastinaak, knolselderij en peterselie. Dankzij de gevarieerde oogst van Zelfoogsttuin Bij Mei leren we zo ieder seizoen weer nieuwe groenten kennen.

  Ook de klanten van De Voedselbank kijken ieder seizoen uit naar de verse groenten die zij ontvangen. Groenten die ze niet altijd kennen, maar waar ze met veel plezier van proeven.

   class=

  De ervaring van onze vrijwilligers

  Wil je weten hoe onze vrijwilligers het oogsten ervaren? Laat het ons weten, we gaan graag met je in gesprek!

  Intussen kun je de blog lezen waarin onze vrijwilliger Chris Oppenheimer vertelt over zijn ervaringen.

  “Het is heerlijk dat je direct resultaat hebt. Doordat de groenten aan het einde van de ochtend al worden opgehaald, moeten we wel doorwerken. Daarna kunnen we met alle vrijwilligers genieten van een kopje koffie, wat altijd erg gezellig is!” zegt Chris. “Kom eens langs op de tuin en help ook mee als vrijwilliger van Stichting De Groentedeler”.