De Dag van de Aarde

Een dag om stil te staan bij alles wat Moeder Aarde ons te bieden heeft

Als tuinbouw expert en bestuurslid van Stichting De Groentedeler weet Peter Klapwijk als geen ander hoe belangrijk het is om stil te staan bij de Dag van de Aarde. “Het is goed om je bewust te zijn dat je hier mag zijn dankzij de aarde. De plek waar je op rondloopt, waar je huis, je dorp en je stad op staat. Waar bomen groeien, waar meren te vinden zijn en waar ons voedsel vandaan komt. Wij zijn niks zonder de aarde.” vertelt Peter. “De aarde is een groot geschenk waar we goed voor moeten zorgen, dat vergeten we nog wel eens.”

 

De rol van de aarde in ons leven

De aarde heeft altijd een hele grote rol gespeeld in het leven van Peter. “Als ik kijk naar de aarde dan zie ik een plek waar wij ons bestaansrecht aan ontlenen. Er heerst balans. Er valt regen, er schijnt zon. Het is vruchtbaar, er groeien dingen. Ik heb een diep ontzag voor alles wat er op de aarde kan ontstaan.”

“Een van mijn vroegste herinneringen is dat ik in een zandbak zat met een blauw overalletje. Ik kom uit een tuindersfamilie, een oud boerengeslacht. Zelf ben ik ook als tuinder begonnen en inmiddels ben ik actief als kennisondernemer in de internationale hightech agrarische sector.”

Als kweker, ontwikkelaar en in zijn rol als adviseur, weet Peter hoe belangrijk het is om goed met de aarde om te gaan. “De aarde bepaalt wat er groeit en ontstaat, je moet er bewust en vanuit een diep respect mee samenwerken.” benadrukt hij. Regelmatig zeggen mensen dan ook dat Peter kan denken als een plant. Dat hij verweven is met de aarde.

 

De rol van de aarde binnen Stichting De Groentedeler

Ook voor Stichting De Groentedeler is de verbinding met Moeder Aarde van groot belang. Het bewustzijn van alles wat de aarde brengt en wat er vervolgens gedeeld wordt met klanten van De Voedselbank.

“Wat ik zo mooi vind, is dat we met veel vrijwilligers werken. Dit zijn vooral mensen uit de stad die anders zijn opgegroeid dan ik en die op de tuin weer in verbinding komen met de aarde. Ze zien wat er groeit, zijn met de aarde en de planten aan het werk en delen de oogst met mensen die minder hebben dan wij. Voor een eerlijke en duurzame toekomst is het belangrijk om te kunnen en willen delen, dat is precies wat we met De Groentedeler doen en uitdragen.”

In een tijd die steeds individualistischer wordt, biedt werken op de tuin ook de mogelijkheid om iets samen te doen. Met een gedeelde passie voor de aarde en de groenten die eruit geoogst worden, zetten de vrijwilligers zich in. “Soms is het afzien in de regen, maar het is vooral heel waardevol hoe iedereen zich onderling verbindt en met de aarde bezig is. Dit is de groenste en mentaal gezondste sportschool die ik kan bedenken” zegt Peter. “Het is een plek waar mensen weer tot verwondering. Waar vanuit een nieuwe verbinding een bepaalde basis terug wordt gebracht.”

 

Samen beter voor de aarde zorgen

Op de Dag van de Aarde adviseert Peter mensen stil te staan bij de keuzes die ze dagelijks maken. Is het ook mogelijk om de fiets te pakken? Kun je biologisch eten? Heb je de spullen die je op het punt staat te kopen ook echt nodig? En hoe duurzaam zijn de producten die je koopt? Door je bewust te zijn van wat je doet, kun je een verschil maken voor een gezondere wereld.

“Je mag genieten, daar produceert de aarde tenslotte ook voor. Ik hou van het goede leven, maar probeer me tegelijkertijd bewust te zijn van wat ik eet en wat ik doe. Ik probeer het op de beste manier te doen. Bijvoorbeeld door met de seizoenen mee te eten, me bewust te zijn van wat ik eet en te investeren in eten en materialen die goed geproduceerd worden.”

Op bedrijfsniveau ziet Peter ook talloze kansen. Zo is hij betrokken bij de ontwikkeling van kassen die je kunt gebruiken als zonnecollectoren, onderzoekt hij de mogelijkheden om biologische meststoffen uit dierlijke mest te onttrekken en benadrukt hij de kansen van een hybride manier van telen. “Het is goed om samen te werken met de natuur, maar daar mag je ook moderne techniek voor gebruiken. Het gaat erom dat je nadenkt of je als ondernemer de rekening betaalt. Kun je de rotzooi opruimen die je maakt?”

 

Een visie voor de toekomst

“Misschien nog belangrijker dan de groenten die we oogsten zijn de verbinding en het bewustzijn dat we met Stichting De Groentedeler teweegbrengen” vertelt Peter. “Hiermee kunnen we blijvend impact maken, waardoor het steeds vanzelfsprekender wordt om goed met de aarde om te gaan en te delen met de mensen die minder te besteden hebben.”

 

Geef een cadeau aan Moeder Aarde

Op deze dag, die eigenlijk de verjaardag is van Moeder Aarde, nodigt Peter Klapwijk mensen uit om een donatie te doen aan Stichting De Groentedeler. “Bij een verjaardag hoort tenslotte een cadeautje.”  

“Ik ben ervan overtuigd dat je zonder te delen niet kunt vermenigvuldigen. Laten we dus vandaag beginnen met delen, zodat we de klanten van De Voedselbank duurzaam kunnen helpen om een gezond voedingspatroon te behouden, ook als het financieel moeilijk is.”

Klaar om een cadeautje te geven? Doneer dan nu.