Film: ‘Onder het maaiveld’

Film onder het maaiveld

Kom langs voor een avond vol inspiratie over het leven onder onze voeten

Wist jij dat een theelepel gezonde grond meer levende wezens bevat dan dat er mensen op aarde leven? Dit en meer ontdek je in de prachtige documentaire ‘Onder het Maaiveld’ tijdens de filmvertoningen op 19 en 23 september 2024. Avonden waarin we het belang van de aarde onderstrepen en met elkaar in gesprek gaan over de manieren waarop we kunnen bijdragen aan een gezonde leefomgeving. Ben jij erbij?

 

Een unieke start van de Caritas Actie

Dit jaar staat de Caritas actie van de rooms-katholieke H.H.Petrus- en Paulus Parochie in Leiden en omgeving in het teken van Moeder Aarde. Een week waarin de zorg voor de aarde vorm krijgt door collectes en activiteiten ten behoeve van Stichting De Groentedeler. Ook de werkgroep Laudato Si participeert in deze actie.

Een uniek en informatief onderdeel van deze week is de filmvertoning ‘Onder het maaiveld’. Twee avonden zal deze documentaire mensen samenbrengen in Leiden en inspireren tot verbinding. Niet alleen onderling, maar ook met de aarde zelf.

De documentaire zorgt voor een breder begrip van het thema ‘zorgen voor de aarde’. Het creëert bewustzijn van de eindeloze hoeveelheid leven, direct onder onze voeten. Daarnaast gaat deze avond dieper in op vragen als: wat kunnen we als mens doen om de bodem verstandiger te benutten? En hoe kunnen we ook de mensen om ons heen ondersteunen om bewust en gezond met de aarde om te gaan?

 

Het programma

Wij nodigen alle geïnteresseerden in Leiden en omstreken van harte uit om bij de filmvertoningen aanwezig te zijn. Tijdens deze bijeenkomsten kun je elkaar leren kennen door met elkaar in gesprek te gaan. We zoeken de verbinding, brengen mensen samen en vergroten het bewustzijn van de natuur die ons omringt.

Op donderdag 19 september 2024 ontvangen we je graag vanaf 20.00 uur in de Vredeskerk en op maandag 23 september 2024 vanaf 20.00 uur in de Regenboog. We beginnen met een korte introductie vanuit het bestuur van Stichting De Groentedeler, waarin het belang van de aarde wordt geschetst om iedereen te kunnen voorzien van voldoende gezonde voeding. Hierna bekijken we de film en na afloop is er ruimte voor een vraaggesprek.

 

Over de film

‘Onder het maaiveld’ is een documentaire van de makers van De Nieuwe Wildernis en De Wilde Stad. Voor deze film gaan zij ondergronds om de wereld onder onze voeten in beeld te brengen. Een wereld waar we, volgens Leonardo da Vinci, minder van weten dan over de sterrenstelsels boven ons hoofd.

De film inspireert, verwondert en geeft inzicht in de bodem. Een ondergrondse gemeenschap van wortels, larven, wormen, schimmels, bacteriën, amoeben en geleedpotigen. Een microkosmos waarin op een verbazingwekkende manier gecommuniceerd wordt. ‘Eigenlijk heel bijzonder dat we elke dag over de natuur heen kijken die de basis vormt van ons bestaan op aarde’, zeggen de makers dan ook.

 

Praktische informatie

De entree voor de filmvertoningen is gratis, maar een vrijwillige bijdrage* voor Stichting De Groentedeler wordt erg gewaardeerd! Zo kunnen we ons gezamenlijk inzetten om goed met de aarde om te gaan en iedereen te helpen aan voldoende gezonde voeding.

 

Datum en locatie

Donderdag 19 september 2024 in de Vredeskerk (Van Vollenhovenkade 24, Leiden)

Maandag 23 september 2024 in de Regenboog (Watermolen 1, Merenwijk Leiden)

 

Tijd

19.30 uur inloop

20.00 uur start programma

22.15 uur verwachte einde

*De bijdrage van een bedrag naar keuze kan ter plaatse worden gedaan tijdens de collecte, of door de QR-code te scannen en te doneren op onze website.

 

Klik hier om de trailer van de documentaire te bekijken