Uit onderzoek van het Nibud in samenwerking met het Voedingscentrum, blijkt dat hoe hoger het inkomen is, hoe meer geld er wordt uitgegeven aan voeding. Voor mensen met lagere inkomens is er uiteraard minder budget voor hun voeding. Hoe beïnvloedt dit hun keuzes en voedingspatroon? En wat kun je doen om gezond te blijven eten?
De invloed van inflatie
Cijfers van het CBS wijzen uit dat voedingsmiddelen in 2024 gemiddeld 1,1% duurder zijn geworden. In 2023 waren de prijzen van voedingsmiddelen zelfs 12,1% hoger dan het jaar ervoor. Ook de overige kosten in een huishouden zijn opnieuw gestegen waardoor het in de afgelopen jaren voor steeds meer mensen lastig is geworden om rond te kunnen komen. Mensen gaan anno 2025 noodgedwongen anders met hun geld om, wat zowel positieve als negatieve gevolgen heeft. Zo wordt er doorgaans minder eten weggegooid en worden restjes sneller ingevroren. Tegelijkertijd zijn er mensen die zichzelf genoodzaakt zien om andere voedingskeuzes te maken. Bewerkte producten of voedsel met veel suikers en vet, lijken al snel goedkoper en bereikbaarder dan versproducten. Het probleem is echter dat juist die verse voeding mensen gezond houdt.
Gezonde voeding voor iedereen!
Stichting De Groentedeler ziet gezonde voeding als een basisrecht. Wij streven er dan ook naar om gezonde voeding voor iedereen toegankelijk te maken. Dit doen we allereerst door ieder oogstseizoen groentepakketten af te nemen bij biologische Zelfoogsttuin Bij Mei in Zoeterwoude. Hier oogsten we met een groep vrijwilligers duizenden porties verse groenten per jaar, voor de klanten van Voedselbank Leiden. Groenten die niet alleen gezond zijn, maar ook ontzettend lekker.
“De mensen die bij ons komen kijken echt uit naar de verse groenten van het land” vertellen vrijwilligers van Voedselbank Leiden. “Soms zijn het groenten die zij niet kennen, of die niet snel in de supermarkt te vinden zijn. Dan vragen ze hoe ze de groenten moeten bereiden en proberen we ze te helpen aan recepten om er echt van te kunnen genieten.”
“We hopen natuurlijk dat de klanten van De Voedselbank, door te ervaren hoe lekker deze groenten zijn, zich bewust worden van hun eetpatroon. Dat ze gaan kijken naar de voedingswaarde van producten en hoe ze zo goedkoop mogelijk gezond kunnen blijven eten. Wat je eet ligt aan de basis van een gezond leven.” zegt Jan Blok, bestuurslid van Stichting De Groentedeler.
“Dit geldt overigens voor iedereen!” benadrukt Jan. “Naast de klanten van De Voedselbank richten we ons met onze activiteiten ook op het creëren van een breder bewustzijn rond gezonde voeding. We leren zelf ook nog altijd bij en proberen anderen hierin mee te nemen. Denk bijvoorbeeld aan de 80-20 regel die de Caring Doctors onder de aandacht brengen.”
De noodzaak van plantaardige voeding
Tijdens een bijeenkomst van Het Groene Idee Café in Leiden, spraken de Caring Doctors over de noodzaak om ons voedingspatroon te veranderen. Minder vlees en zuivelconsumptie (20% van onze dagelijkse voeding) en meer plantaardige voedingsmiddelen (80% van onze dagelijkse voeding). Dit is niet alleen belangrijk voor het milieu, maar bovenal voor het verkleinen van de risico’s op gezondheidsproblemen.
“We leveren vooral zorg voor welvaartsziekten en er is een progressieve klimaat collaps. Beide zijn voor een groot deel te wijten aan ons dierlijke voedsel systeem.” stellen ze in hun manifest. Daarbij geven de Caring Doctors aan dat 75% van de ziektes (waaronder Covid-19, de gekkekoeienziekte en de vogelgriep) door dieren worden verspreid. Steeds vaker ontstaan er ziektes door bacteriën die, bijvoorbeeld in de veehouderij, resistent worden voor antibiotica. Via onze voeding en menselijke dragers, krijgen deze bacteriën vrij spel om zich steeds verder te verspreiden. Het probleem is dat deze ziektes, juist door de resistentie van de bacteriën, moeilijk te behandelen zijn.
Wat staat ons te doen?
De groenten die we vanuit Stichting De Groentedeler aanbieden aan de klanten van De Voedselbank, zijn biologisch geteeld en zitten vol nutriënten en gezonde voedingsstoffen. Door juist deze kwalitatieve groenten aan te bieden, hopen we mensen met een lager inkomen te ondersteunen om de juiste voedingswaarden binnen te krijgen.
Naast deze steun streven we ernaar om het bewustzijn rond het belang van gezonde voeding te vergroten. Niet alleen voor klanten van De Voedselbank, maar voor iedereen om ons heen. Particulieren en bedrijven, scholen en kinderdagverblijven, samen kunnen we ervoor zorgen dat we een gezonder voedingspatroon ontwikkelen. Goed voor onszelf en goed voor de aarde.
Help iedereen aan gezonde voeding
Wil jij de klanten van Voedselbank Leiden een handje helpen om gezonde voeding te kunnen blijven eten? Doneer dan nu voor de aanschaf van verse groentepakketten voor het oogstseizoen van 2025.
Wil jij juist de handen uit de mouwen steken en zelf ervaren hoe deze groenten groeien en geoogst worden? Meld je dan aan als vrijwilliger! Je kunt zowel helpen op de tuin, als bij het creëren van meer bewustwording door ondersteuning tijdens activiteiten en evenementen. Ook vanuit huis kun je ons helpen met het vergroten van onze bekendheid, bijvoorbeeld door ons te ondersteunen in de berichtgeving via social media.
Bronnen inkomsten voedingspatroon:
https://www.nibud.nl/onderwerpen/uitgaven/huishoudelijke-uitgaven/