Een duurzamere teelt van onze voeding

Gezond eten begint bij de totstandkoming van onze voeding. Hoe en waar onze groenten groeien, bepaalt namelijk voor een deel ook de voedingsstoffen die we met iedere maaltijd binnen krijgen. Deze maand belichten we de kansen en ontwikkelingen op het gebied van groenteteelt in de glastuinbouw. Een teeltmethode waar mensen vaak weinig over weten, maar die constant in ontwikkeling is.

 

Duurzame groenteteelt in de kas

In de glastuinbouw wordt jaarlijks veel onderzoek gedaan naar methoden om duurzamer te telen. Zo maken moderne kassen gebruik van innovatieve technieken als hightech belichtingsinstallaties om de juiste groeiomstandigheden te creëren en zorgen installaties als druppelirrigaties voor efficiënt watermanagement. Daarbij wordt er onderzoek verricht en geëxperimenteerd om nieuwe methoden te ontwikkelen, die duurzaam en milieubewust telen op substraat naar een volgend plan zullen brengen.

Een groot voordeel van de glastuinbouw is dat de groeiomstandigheden hier beter beheersbaar zijn dan op het open land. Hierdoor kan men het jaar rond gezonde groenten telen en oogsten. Door daarbij gebruik te maken van duurzame energiebronnen, zoals aardwarmte en zonne-energie, kan de impact op het milieu in deze vorm van groenteteelt steeds verder worden verkleind.

 

Ben jij benieuwd hoe dit in zijn werk gaat?

Als experts op het gebied van duurzame glastuinbouw geven Peter Klapwijk, bestuurslid van Stichting De Groentedeler en adviseur in de glastuinbouw en Sjoerd Nieboer, docent, trainer en coach in de glastuinbouw, op 14 maart een exclusieve rondleiding door het World Horti Center. Zij volgen de ontwikkelingen in de sector al jaren en weten hier veel over te vertellen. Dus wil jij meer weten over de ontwikkelingen en experimenten die worden gedaan of over het gebruik van licht en energie in de kassen?

Meld je dan nu aan voor deze rondleiding.

 5,00

 

Praktische informatie

We verzamelen op vrijdag 14 maart 2025 in het World Horti Center in Naaldwijk. Hier genieten we met elkaar van een kop koffie, leren we elkaar kennen en wordt de rondleiding ingeleid. Na de koffie gaan we onder begeleiding van Peter en Sjoerd de kas in. Hier zien we met eigen ogen hoe er geteeld wordt, wat voor materialen en systemen hieraan te pas komen en wat voor proeven er worden gedaan om de sector verder te ontwikkelen.

Locatie:
World Horti Center
Europa 1
2672 ZX Naaldwijk, Westland

Datum en tijd:
Vrijdag 14 maart 2025
Ontvangst 14.00 uur
Verwachte eindtijd 16.00 uur

Kosten:
De kosten voor deze rondleiding komen volledig ten goede van Stichting De Groentedeler. Deelname kost € 5,00. Een vrijwillige extra bijdrage wordt uiteraard gewaardeerd. Hiermee kunnen wij de groentepakketten van dit jaar verder bekostigen, zodat we extra groenten kunnen oogsten voor de klanten van Voedselbank Leiden.

 

De toekomst van duurzame teelt in de glastuinbouw

Stichting De Groentedeler onderstreept het belang van gezonde voeding. Niet alleen voor de klanten van Voedselbank Leiden, maar voor iedereen om ons heen. Daarom richten we ons, naast het doneren van verse groenten, op het vergroten van het bewustzijn op het gebied van voeding en voedselproductie. Meer zicht op voedingspatronen en de mogelijkheden van verschillende teeltmethoden helpt ons tenslotte om bewuste en gezonde keuzes te kunnen blijven maken.

Juist daarom organiseren wij deze rondleiding. Een middag waarin we geïnteresseerden, belanghebbenden en betrokkenen bij Stichting De Groentedeler de kans geven om meer te weten te komen over duurzame oogst in de glastuinbouw. Een blik op de toekomst, waarin specialisten steeds verder door ontwikkelen zodat we zowel nu als in de toekomst voldoende gezonde voeding kunnen produceren. Ben jij erbij?