De Groentedeler groeit!

Na onze start als onderdeel van de Ekklesia Leiden kunnen we haast niet bevatten waar we nu staan. In slechts twee jaar tijd hebben we, dankzij alle gulle giften en vrijwilligers, onze oogst verdrievoudigd en inmiddels hebben we zelfs onze eigen website! Nu 2023 ten einde loopt, blikken we terug én kijken we vooruit. We willen daarbij iedereen bedanken die ons heeft geholpen om van het project BijMei uit te groeien tot Stichting De Groentedeler.

 

Van idee naar werkelijkheid

Groenten telen voor minderbedeelden, met dit mooie idee begon de duurzaamheidsgroep van de Ekklesia Leiden aan het project dat later De Groentedeler zou gaan heten. Als oecumenische geloofsgemeenschap kochten zij 20 oogstabonnementen ten behoeve van Voedselbank Leiden bij Zelfoogsttuin BijMei in Zoeterwoude. Binnen de Ekklesia werden vrijwilligers opgeroepen om deze groenten te oogsten, waar zeer enthousiast op is gereageerd.

“Nu, twee jaar later, groeien we over onze eigen grenzen heen” vertelt Peter Klapwijk, voorzitter van Stichting De Groentedeler. “Het aantal oogstabonnementen is ruim verdrievoudigd en we gaan nog altijd voor meer. Ook andere Leidse kerken en inwoners uit deze stad hebben hun bijdrage geleverd om dit mogelijk te maken.”

 

De mooiste initiatieven voor steun

Naarmate het aantal oogstabonnementen groeide kon de Ekklesia niet langer alles bekostigen. Er werd gezocht naar donateurs, sponsors en fondsen die een bijdrage konden leveren. “Direct kwamen de mooiste initiatieven tot stand” zegt secretaris Marga Bakker. “Er is een speciale collecte georganiseerd in verschillende Leidse kerken, we zijn gesteund door de Konferentie Nederlandse Religieuzen en er is een spetterende benefietvoorstelling georganiseerd. Het is fantastisch om te zien hoeveel mensen Stichting De Groentedeler een warm hart toedragen en we kijken er nu al naar uit om te zien wat voor mooie initiatieven er nog zullen volgen.”

 

We hebben nu een website!

Met de groei van een project vanuit de Ekklesia naar een stichting zonder winstoogmerk was het tijd voor de volgende stap. Eind 2023 is er dan ook hard gewerkt aan het ontstaan van onze website. We zijn hier uiteraard ontzettend blij mee!

Penningmeester Jan Blok vertelt hierover “Met deze website kunnen we het mensen gemakkelijker maken om te doneren. Ook de structurele bijdragen die wij zo hard nodig hebben om in verse voeding te kunnen blijven voorzien is hiermee mogelijk en dankzij onze nieuw verkregen ANBI-status is dat voordeliger dan ooit. Vanaf nu zijn de bijdragen van onze trouwe donateurs tenslotte ook fiscaal aftrekbaar.”

 

De ambities groeien door

Als er iets is wat Stichting De Groentedeler teweegbrengt is het verbinding. Het brengt mensen samen, zowel om groenten te oogsten en op de tuin te werken, als in de verbinding met wat de aarde ons te bieden heeft. Bewustzijn van waar ons eten vandaan komt en wat het betekent als je niet over voldoende verse groenten kunt beschikken.

In de loop der tijd zijn er dan ook steeds meer mensen geweest die wilden helpen, op wat voor manier dan ook. In de meeste gevallen zelfs met blijvende steun en betrokkenheid tot gevolg. Dit toont ons dat De Groentedeler een initiatief is dat een podium verdient. Dat zich na het succes in Leiden, ooit als een lopend vuurtje door Nederland mag verspreiden. Hoe mooi zou het tenslotte zijn als we mensen in heel Nederland van verse en gezonde voeding kunnen voorzien?!

 

Wat draag jij bij?

Ben jij net zo enthousiast als wij en wil je een bijdrage leveren? Dat kan! Je kunt doneren, een mooie actie voor De Groentedeler opzetten of ons helpen als vrijwilliger. Heb je vragen of wil je ergens over sparren? Laat het ons gerust weten, we leren je graag kennen!